Gyakran ismételt kérdések

 • Kérhetek-e helyszíni felmérést? A felmérés díjmentes?
  Nálunk a helyszíni felmérés, szaktanácsadás, árajánlat készítés teljesen költségmentes Tatabánya 20 km-es körzetében. Ha esetleg távolabb él, csak a kiszállási díjat kell kifizetni, amit megrendeléskor jóváírunk. 

 • Miért éppen műanyag nyílászáró?
  Nyílászárók tekintetében a műanyag ablakok szigetelnek a legjobban, szinte hermetikusan lezárják a helységet, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a szellőztetésre. Bármilyen méretben legyárthatók. Könnyen lehet ápolni, a felülete kevésbé veszi fel a száraz, nedves piszkot.
 • Mik a műanyag ajtók jellemzői?
  Nagyon jól ellenállnak a külső hatásoknak és terhelésnek. Nagyon fontos szempont, hogy bármilyen színben kapható. Áruk nagyon kedvező és ápolásuk is sokkal egyszerűbb, mint a fa nyílászáróké. 

 • Milyen határidővel tudják vállalni műanyag ablakok legyártását és beépítését?
  Az egyedi méretekben gyártandó nyílászárók szállítását és beépítését 3-4 hét alatt tudjuk általában vállalni. De ez profilfüggő. Van, ami 4-6 hét alatt teljesül.

 •  Csak fehér színű műanyag ablak létezik?
  Nem, nem csak fehér színben léteznek műanyag ablakok, lehetőség nyílik faerezetű illetve matt fóliás – renolit fóliás – műanyag ablakok gyártására, melyek gyárilag, egy speciális eljárás segítségével kerülnek a műanyag profilra.

 •  Melyik a jobb? A fa vagy a műanyag ablak?
  Mindkettő ablakot lehet alkalmazni. A kérdés eldöntésére, nagyon fontos szempont mennyi az az összeg, amit a vásárló áldozni tud. Egy azonos tulajdonságokkal, paraméterekkel rendelkező fa- és műanyagablak között akár kétszeres árkülönbség is lehet. A faablakok drágábbak ennyivel. Ráadásul a faablakok még több gondoskodást, odafigyelést is igényelnek.

 • Télen is lehet ablakokat beépíteni, vagy cserélni?
  -5 fokig tudunk dolgozni, mert ez az a hőmérsékleti határ, amíg a téli purhab biztonsággal megköt.

 •  Hogyan rögzítik a beépítésre kerülő nyílászárót?
  A szakszerű beépítés a tokon keresztül csavarokkal vagy rögzítő fülekkel történő rögzítés. A rögzítő csavarok ideális távolsága egymástól kb. 70 cm.
  Ezután történik a szerelési hézagok tömítése purhabbal. 

 •  Mi a különbség az 5 és 6 légkamrás ablakok között? Melyik a jobb?
  Minél több a légkamrák száma, annál jobb a hőszigetelés, természetesen ez a beépítési mélység növelésével is jár.
  Az öt és a hat légkamrás ablakok közt jelentős különbség nincs, jobb esetben a profil pár mm-el vastagabb.

 • A régi kibontott nyílászárókat elszállítják-e?
  Ha kérik, igen.

 • Mit nem tartalmaznak az ajtók és ablakok árai?
  Az ablakok és ajtók ára nem tartalmazza a kiegészítők, párkányok, takarólécek árát valamint a munkadíjat sem. 

 • A régi redőnyöket vissza lehet szerelni?
  Amennyiben a régi redőny állapota ezt megengedi és a mérete is megfelelő abban az esetben külön megegyezés szerint vállaljuk a visszaszerelését.
  De ezt csak a helyszínen tudjuk megállapítani.

 •  Acél ajtót lehet használni kintre is?
  Az acél ajtóknak két nagy csoportját különböztetjük meg.
  Az egyik csoport belső lépcsőházi használatra alkalmas acél biztonsági ajtó, mint pl. a Hi-Sec típusú ajtó. Ezek a típusú ajtók szerkezeti felépítésüknek köszönhetően csak zárt lépcsőházban használhatóak. Kültéri használat során gyakran találkozhatunk azzal a hibával, hogy az ajtó színe kifakul, rozsdásodik, a hőszigetelése pedig nem megfelelő. Acél ajtónk másik csoportja a kültérre is alkalmas acél biztonsági ajtók. A kültérre is alkalmazható biztonsági acélajtók szerkezeti kialakításuknak köszönhetően mind a fagyot, mind a közvetlen napsugárzást könnyedén elviselik. Az ajtó lapja egy specális PVC bevonat miatt ellen áll a napsugárzás káros hatásainak. A fokozott hőszigetelésnek köszönhetően nagy hőmérséklet különbségnek is képes ellen állni.

 •  Mi az a felülvilágító?
  Egyes esetekben a kívánt szerkezeti magasság, a belsőépítészeti terv, vagy bevilágítási többlet elvárás megkívánja a magasított ajtó szerkezetet. Ez azonban részben merevségi, másrészt gyártástechnológiai okok miatt, egy szerkezettel nem valósítható meg, ezért kapcsolt szerkezetet kell alkalmazni, ahol a felső részbe fix üvegezett vagy tele betétes egység kerül. 

 •  Üvegezésnek van funkcionális szerepe, vagy csak az esztétikum miatt választják?
  Természetesen van funkciója, nem is kevés: átengedi a fényt, vagy annak egy részét. Rengeteg üvegezési opció van, és ezt megsokszorozza a széles üvegválaszték.

 •  Mi az a párkányfogadó?
  A nyílászáró alsó vízszintes felén helyezkedik el, nevében is benne van, párkány fogadására hivatott, ennek segítségével a párkányt a nyílászáró alá lehet csúsztatni, elősegíti a párkány szakszerű beépítését. Szállításnál is nagy segítséget nyújt.

 • Az építkezés mely szakaszában építtessük be az új nyílászárókat?
  Új építésnél: a legoptimálisabb eset az, amikor a vakolás és aljzatbetonozás elkészült. Ilyenkor a vakolás során ki kell hagyni az ablak és ajtók káváját, melyeket majd később bevakolnak. Ezzel jelentős sérülésektől óvhatja meg a szép új nyílászáróit. Felújításnál: a bontások után következik a nyílászárók cseréje.

 • Új építésű háznál, ha szeretnék redőnyt is, mire kell figyelnem?
  Még a falazás elkezdése előtt vegye fel velünk a kapcsolatot feltétlenül, hogy meg tudjuk beszélni a szükséges falnyílás méreteket és az áthidalók elhelyezését!

 • A nyílászárókra érvényes garancia elveszik, ha nem Önök építik be?
  Amennyiben a termékek beszerelését a megrendelő más céggel, vagy személlyel végezteti, arra cégünk nem vállal garanciát.

 • Mi az a profil?
  A nyílászáróknak azon része, amiből a műanyag ablak tokja és szárnya készül.

 • Mi az a beépítési mélység?
  A beépítési mélység az ablakprofil vastagságát jelöli. A légkamrák számának növekedésévével nő a profil szélessége is.

 • Milyen a reflexiós üveg?
  A reflexiós üveg egy fényvisszaverő réteggel ellátott üveg. Tehát nappal nem lehet belátni a helyiségbe viszont este, amikor kint sötét van, akkor be lehet látni, de ki nem.

 • Mit jelent a „K” vagy „U” érték?
  Az U és K érték hő átbocsátási tényezőt jelent. A hő átbocsátás azt mutatja, hogy az épületszerkezeten egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. Minél kisebb ez a szám annál jobb a hőszigetelés.

 • Mi az a vasalat?
  A vasalat a nyílászárók azon része, amit a kilinccsel mozgatunk. A vasalat biztosítja a nyitást, zárást és buktatást.

 • Mi az a toktoldó az ablakokon? Mikor kell használni?
  A toktoldó nem más mint a műanyag ablakkal azonos alapanyagú kiegészítő elem. Célja, hogy a nyílászáró tokszerkezetét tudatosan meg szélesítsük. A toktoldókat két okból kifolyólag alkalmazzuk. Vagy azért mert redőny lesz az ablakra szerelve, vagy a szigetelés miatt, a fal és a nyílászáró találkozásánál a spaletta légtömörségét javítandóan, anélkül hogy a látszó tokszerkezetből kitakarnánk.

 • Mit jelent a nyitási irány?
  Zárak vásárlásakor tudnunk kell, hogy az ajtó jobbos-e vagy balos. Ez azért nem mindegy, mert a zár kilincsének nyelve csak akkor tartja meg az ajtót, ha az egyenes oldala néz a nyitás irányába. A nyitási irány meghatározásánál, a nyílászáró szerkezettel (ajtó vagy ablak) úgy állunk szemben, hogy lássuk a pántokat (zsanért). Ha magam felé húzva az ajtót és az a jobb oldalam felé nyílik JOBBOS,ha bal oldalam felé nyílik BALOS.

 • Meddig tart az ablak cseréje?
  Ez alapvetően csak órák kérdése. A régi ablak kibontása és az új ablak behelyezése akár fél óra alatt is kivitelezhető. Ezek után már csak a szigetelés és az esetleges kőműves munka marad.

 • Mennyi helyre van szükség a helyiségben az ablakcseréhez?
  Általában elegendő az ablak előtt 1-2 m széles sávot teljesen szabadon hagyni.

 • Kell-e fizetni előleget?
  Igen, előleget kell fizetni a megrendeléskor készpénzben vagy átutalással. A vállalkozói szerződés és az előleg befizetése szükséges a megrendelés elindításához. A végösszeg a beépítés végeztével a helyszínen vagy irodánkban fizetendő.

 • Mennyi kosszal jár az ablakcsere?
  A munkálatok porral, kosszal járnak. A munkatársaink kellő odafigyeléssel próbálják elvégezni a nyílászáró cserét melynek vége a hely megtisztítása. Érdemes a bútorokat a csere idejére letakarni.

 • Vállalunk-e garanciát?
  A szerkezetre 5 évet, ezen belül a beépítésre pedig 1 év garanciát vállalunk!